Ar galima valgyti žuvį nėštumo metu?

Ar valgyti žūvį nėštumo, žindymo metu? Štai kur klausimas.

Žuvyse esančios maisto medžiagos (omega-3, 6 riebiosios rūgštys, geležis, fosforas, cholinas, jodas) svarbios vaisiaus, naujagimio nervų sistemos vystymuisi. Tai baltymų, vitaminų B12 , B2 , D bei magnio, cinko, kalcio, kalio, seleno šaltinis. Taigi, valgyti ją būtina.

Nerimą kelia žuvyse aptinkamas  gyvsidabris, kenkiantis vaisiaus, naujagimio smegenims.

Gyvsidabris, esantis vandenyse, bakterijų paverčiamas į metilgyvsidabrį, kuris mintant žuvims patenka į jų organizmą. Jis negali būti pašalintas, todėl čia kaupias. Pagal metilgyvsidabrio kiekį žuvys suskirstytos į kategorijas.

Geriausias pasirinkimas: ungurys, ančiuviai, Atlanto skumbrė, lydeka, silkė, sardinės, stintos, gėlo vandens upėtakis, konservuotas tunas, lašiša.

Rekomenduojama valgyti 2-3 kartus per savaitę, viso 340g. Galite naudoti delno taisyklę, 2-3 delno dydžio žuvies gabalėliai per savaitę .

Riboti iki 170g per savaitę karpį.

Vengti turėtumėte: ryklio, kardžuvės, didžiaakio tuno, karališkos skumbrės.

Svarbu nepamiršti, kad žuvis, kaip ir kitos jūrų gerybės (krevetės, krabai, omarai, vėžiai, moliuskai, austrės, kalmarai, šukutės, ikrai) turi būti termiškai apdoroti. Temperatūra produkte turi pasiekti 145°. Netinka rūkyta, sudyta žuvis.

Teisingai pasirinkta  ir paruošta žuvis ne tik sveika, bet ir rekomenduojama valgyti nėštumo, žindymo metu.

Rinkitės mažiausiai metilgyvsidabrio turinčias žuvis. Mažesnės t.y. jaunesnės žuvys bus sukaupusios jo mažiau. Būtinai apdorokite termiškai, kad išnaikintumėte bakterijas, virusus. Geriau virti , o ne kepti, kad išliktų kuo daugiau omega- 3 rūgščių.

Mėgaukimės jūrų gėrybėmis ir nėštumo žindymo metu.

Gyd. Natalija Balasevičienė