Kartais taip norisi paskanauti sūrio. Be to tai puikus baltymų ir kalcio šaltinis.
Geros žinios nėščiosioms – galite valgyti sūrius. Tik reikia žinoti kaip juos pasirinkti. Kai kurie sūriai yra nerekomenduojami nėštumo metu, nes gali būti užteršti bakterijomis – Listerijomis. Jų sukelta infekcija ypač pavojinga nėščiosioms – gali sukelianti komplikacijas: persileidimus, priešlaikinius gimdymus. Listerijos iš dirvožemio patenka ant žolės, ją ėda karvės, ožkos, avys. Taip jos patenka į pieną, kuris naudojamas sūrių gamybai. Bakterijų gausu minkštuose, pelėsiniu paviršiumi ar gaminamuose iš nepasterizuoto pieno sūriuose. Savo sudėtyje jie turi daugiau vandens nei rūgšties, o tai sudaro sąlygas daugintis bakterijoms.
Sūriai, kurių reikia vengti nėštumo metu:
Mėgaukis: oladišku, Feta, Maskorpone, Mocarella, Philadelfia ir kitais sūriais.
Nepamirškite, renkantis sūrį, perskaityti etikėtę, kurioje svarbu rasti šią informaciją:
-naudojamas pasterizuotas pienas. Pasterizacija – procesas, kai pienas yra pakaitinamas tam, kad žūtų mikroorganizmai, bet išliktų vertingosios medžiagos. Tokiu būdu pasterizuotas pienas tampa saugesnis.
-turi mažai drėgmės (turi ilgą brandinimo laiką > 4mėn.). Brandinimas – tai procesas, kai tam tikromis sąlygomis, laikomas sūris. Drėgmės mažėja, sūris kietėja. Kuo ilgiau sūris laikomas tokioje aplinkoje, tuo nepalankesnės sąlygos mikroorganizmams gyvuoti.
Jei dar turite abejonių – visada sūrius galite kepti orkaitėje. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje, 20 minučių, nes taip žūsta bakterijos.