Nėštumo metu daugelis moterų ypač kruopščiai peržiūri savo mitybos įpročius. Natūralu, kad kyla klausimų apie įvairių produktų saugumą – vienas jų yra grybai. Ar jie naudingi, o galbūt pavojingi laukiant vaikelio?
Ar galima valgyti grybus nėštumo metu?
Trumpas atsakymas – taip, bet atsargiai. Grybai gali būti vertingas maisto produktas, tačiau svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių:
- Vartoti tik gerai žinomus valgomuosius grybus;
- Juos rinkti tik neužterštose vietovėse arba pirkti iš patikimų žmonių;
- Visada termiškai apdoroti – grybai turi būti virti, kepti, troškinti arba džiovinti. Neapdoroti ar netinkamai paruošti grybai gali būti pavojingi.
100 g grybų turi apie 28 kcal, todėl jie yra mažai kaloringi.
Maistinė vertė
Vitaminai:
- B grupės vitaminai (B1, B2, B3, B5) – svarbūs energijos apykaitai ir nervų sistemai;
- Vitaminas D – padeda palaikyti kaulų sveikatą ir imuninę sistemą.
Mineralai:
- Kalis, selenas, geležis, kalcis, magnis, natris, cinkas – būtini kraujotakai, imunitetui, kaulams ir raumenims.
Riebalai:
- Grybuose yra mažai riebalų, daugiausia – polinesočiųjų, kurie laikomi „geraisiais“ ir padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį.
Angliavandeniai:
- Grybų glikemijos indeksas yra žemas – tai reiškia, kad jie beveik neveikia gliukozės kiekio kraujyje, todėl tinka ir toms nėščiosioms, kurioms nustatytas gestacinis diabetas.
Galimi pavojai:
- Virškinimo sutrikimai: kai kurios moterys gali patirti sunkesnį virškinimą, pilvo pūtimą ar viduriavimą;
- Apsinuodijimo rizika: netinkamai atpažinti ar paruošti grybai gali sukelti sunkių apsinuodijimų ar net listeriozę– pavojingą infekciją nėštumo metu;
- Marinuoti grybai: juos reikėtų vartoti labai saikingai – dėl didelio druskos ir konservantų kiekio gali kilti kraujospūdis, kauptis skysčiai organizme;
- Alerginės reakcijos: gali sukelti odos uždegimą, bėrimus.
Grybai ir nėščiosios sveikata
Mažina rizika turėti aukštą kraujo spaudimą, padidinta cukraus kiekį kraujyje, pagimdyti labai didelio svorio naujagimį.